Borgerkøkken 2019

4 dages Borgerkøkken på Koldinghus

28. - 31. august 2019

Mad til 150 personer pr dag, så disse opskrifter lidt på slum.

Forret - Nøddegrød (intet billed)

Ønskes grøden mere lind så tilsæt mere væske.

  • 2 dl blandede hakkede, flager og hele hasselnødder
  • lille håndfuld valnøddekærner (kan hakkes)
  • 2 dl vand
  • 2 dl piskefløde
  • 1 fingerknips salt
  • 2 dl havregryn
  • alle ingredienser blandes og bringes i kog under omrøring
  • lad grøden hvile men der laves honningsmør

Honningsmør

  • lige dele smør (rigtig smør) og honning 
  • lad det smelte under omrøring
  • når det småbobler tages det af varmen
  • det skiller hurtigt, så omrør gerne mens det hældes over grøden

Hovedret - Vildsvin

  • vildsvinesteg
  • frisk rosmarin og timian
  • 1 håndfuld 4-kornspeber og lidt salt (mindre salt end du normalt ville bruge)
  • 1/2 liter vand og 1/2 liter piskefløde
  • lidt rapsolie eller smør
  • brun stegen godt over det hele
  • overhæld med vand 
  • tilsæt peber, salt og de friske krydderurter
  • lad det småsimre i 1,5 time
  • tilsæt piskefløde og lad det småkoge i ca 45 minutter (1 time)
  • tag stegen op og skær den i passende stykker
  • læg kødet tilbage i væsken

Hvedekerner og grøntsager

  • 3 dl hvedekerner
  • koges i rigeligt vand

Stegte/kogte grøntsager - tag den mængde du finder passende

  • gulerødder (gerne orange, hvide og røde - ikke lilla, da de farver hele retten)
  • løg og rødløg 
  • bolsje beder
  • gule beder
  • hvidkål (eller spidskål)
  • 2 gode håndfulde babyspinat
  • 2-3 spsk olie
  • 1 spsk 4-kornspeber
  • alle grøntsager skæres i store stykker
  • steges let i olie, 
  • læg låg på og omrør af og til
  • lad det småsimre til grøntsagerne er møre
  • babyspinaten blandes i de sidste 2 min.

Garniture til kødet

  • 1 fennikel
  • skalen af 1 lille citron
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 5 fed hvidløg (store)
  • 1/2 liter piskefløde
  • en god klat smør
  • alle dele finsnittes (citronskal kan evt rives groft på rivejern)
  • smørret smeltes og ingredienserne vendes i smørret - max 2 min, ellers bliver citronskalen bitter
  • tilsæt fløden
  • lad småsimre og koge ind - 1 time eller til du syntes konsistensen er god

Anretning

  • anret kødet i et dybt fad
  • hæld væsken over kødet
  • hæld garnituren over kødet
  • læg grøntsagerne i en skål
  • bland hvedekerner i grøntsagerne eller læg den over grøntsagerne
  • Server evt et godt brød til retten, til at suge væsken fra kødet.

Dessert

  • hvedemel
  • vand
  • 5-kornsblanding (afhængig af hvor meget du vil have i)
  • olie
  • friskost
  • krydderier
  • blommer
  • æbler
  • 5-kornsblanding sættes i blød et par timer 
  • bland vand, mel og 5-kornsblanding til en elastisk dej
  • hæld olien i en lille skål
  • dyp fingrene i olien og form små brød
  • steg brødene på panden
  • rør friskost med blandingskrydderier (eks. grillkrydderier - kun en anelse)
  • læg friskost på brøddet
  • del blommerne, skær æblet i både
  • læg en 1/2 blomme på friskosten sammen med en æblebåd

Klik på billederne